Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale werking van de website.
Instellingen
       

Cursus Muziek (geannuleerd)

woensdag 6 januari 2021

 
Vervolgdata
woensdag 27 januari 2021, woensdag 10 februari 2021, woensdag 3 maart 2021
Tijd
10:00 tot 12:00 uur
Inschrijfperiode
dinsdag 1 december 2020 t/m vrijdag 1 januari 2021
Inschrijving te annuleren tot
dinsdag 1 december 2020
Locatie
De Postelse Hoeve
Aantal deelnemers
minimaal 1, maximaal 1
 

Kosten                        € 25,00

Gastvrouw                 Mia Velthuijsen 06 10 82 60 63

Docent : Cees Hollenberg

Inzicht in muziek

 

muziekjpg

 

  1. De familie Bach.

Een oud geslacht uit Thüringen waar alles wat Bach heette iets had met muziek. We luisteren naar muziek van ooms en neven, maar vooral naar muziek van zijn zonen en natuurlijk naar de geniale klanken van Johann Sebastiaan Bach zelf.

  1. Bartók en Kodaly.

De twee Hongaarse vrienden trokken door Hongarije en Roemenië om volksmuziek op te nemen en te noteren. Die volksmuziek bleef de inspiratiebron voor hun composities. Kodaly nog enigszins traditioneel, maar Bartók krijgt, mede door zijn verblijf in Amerika, een totaal andere en eigenzinnige stijl.

       3. Scandinavische muziek.

De Noorse Edvard Grieg is als Romanticus zeer geïnspireerd door de Noorse volksmuziek en de Noorse literatuur (o.a. Hendrik Ibsens Peer Gynt). De Fin Jean Sibelius is de held van Finland i.v.m. de onafhankelijkheidsstrijd tegen Rusland. (zijn Finlandia is zelfs het volkslied geworden). Vooral het weerbarstige landschap is duidelijk te horen in zijn symfonische werken.

      4. 3 keer Stabat Mater.

Meer dan 100 componisten hebben zich laten inspireren door dit Middeleeuwse gedicht, gaande over de Moeder Gods in haar smart om haar gekruisigde Zoon. Uiteraard komt een gedeelte uit de compositie van Pergolesi aan bod, maar even zo ontroerend mooi is de versie van Joseph Haydn voor solisten, koor en orkest. Ook leek het me interessant om het polyfone werk van Josquin de Prés te laten horen.

 

 

 

 

LID WORDEN

Klik op de link hieronder en vul het aanmeldformulier in.

Lid worden