Vervoer per bus
Vertreklocatie Station Universiteit
Kosten € 53,00 MJK niet geldig!!
Gastvrouw Lia van der Heiden 06 41 49 07 46
Gerry van Schijndel 06 22 29 85 29
Programma:
8.30 uur vertrek Station Universiteit
10.30 uur ontvangst museum Voorlinde met koffie/thee algemene inleiding, bezichtiging expositie op eigen gelegenheid
12.30 uur vertrek naar Scheveningen en lunch op eigen gelegenheid
14.15 uur bezoek Oranjehotel
16.00 uur afsluiten met koffie en gebak
16.30 uur vertrek naar Tilburg
Museum Voorlinden (2016) is een Nederlands particulier museum voor moderne en hedendaagse kunst op het Landgoed Voorlinden te Wassenaar in Zuid-Holland. De erin ondergebrachte kunstverzameling van Joop van Caldenborgh staat bekend als de Caldic Collectie, de grootste particuliere kunstcollectie in Nederland. Het museum verbindt mensen, kunst, natuur en architectuur en wil een ontmoetingsplaats zijn waar mensen graag willen vertoeven, een oase van rust in de drukke Randstad. De totaalbelevenis van kunst, natuur en architectuur staat centraal.
Het museumgebouw is in alle opzichten dienend aan de kunst. De langwerpige grondvorm bestaat uit wanden van natuursteen en transparant glas. Daardoor wanen ook binnen bezoekers zich midden in de natuur. Het ontwerp is van Kraaijvanger Architects.
Het Oranjehotel was de bijnaam voor de Scheveningse gevangenis tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tussen 1940 en 1945 hielden de Duitsers hier ruim 25.000 mensen gevangen voor verhoor en berechting. Een diverse groep, uit alle hoeken van Nederland, die de Duitse wetten had overtreden: veelal verzetsstrijders, maar ook Joden, Jehova's getuigen, communisten en mensen die vanwege een economisch delict werden vastgezet, zoals zwarthandelaren. Al in de oorlog werd het complex ‘Oranjehotel’ genoemd.
In de vaste tentoonstelling van het Nationaal Monument Oranjehotel komt u alles te weten over de geschiedenis van dit complex en hoort u de verhalen van oud-gevangenen. Verhalen over angst, hoop, geloof en vaderlandsliefde.
U ziet hoe kwetsbaar vrijheid is en welke keuzes mensen maken op het moment dat rechteloosheid, onderdrukking en vervolging de samenleving in zijn greep hebben.
In het hart van het museum bevindt zich de authentieke Doodencel 601, één van de dodencellen tijdens de oorlog. Deze cel is behouden met de inrichting van destijds, inclusief de leuzen die door de gevangenen op de wand geschreven werden. Een ander belangrijk onderdeel is Het Poortje waardoor ter dood veroordeelden vanuit de gevangenis naar de Waalsdorpervlakte werden gebracht. Tenslotte een plaquette die na de oorlog ter nagedachtenis werd aangebracht in de buitenwand van de gevangenis.